Vous êtes sur le site de KWS pour la Belgique. Une page alternative pour votre pays existe pour cette page : Voulez-vous changer maintenant ?
Changez maintenant
  • MKS-detail.jpg
    MKS voor meer geconcentreerde energie

Overweegt u om te oogsten als MKS?

Door het goede groeiseizoen is op veel melkveebedrijven de ruwvoerpositie ruim voldoende en vaak zelfs riant. De derogatiewetgeving heeft er voor gezorgd dat er vooral veel grasvoorraad aanwezig is. Om deze reden kunt u er voor kiezen om maïs hoger te hakselen of te oogsten als Maïskolvensilage (MKS).

Het oogsten van maïs als MKS brengt meerdere voordelen met zich mee: het geeft meer ruimte in de pens voor eiwitrijk gras, het maïsstro wat achterblijft na de oogst verbetert de bodemvruchtbaarheid en de vochthuishouding, en door het voeren van MKS bespaart u op uw voerkosten. Bekijk onderstaande video voor meer informatie.

Wat hebben loonbedrijven te vertellen over MKS?

Loonbedrijf Hoftijzer uit Lochem (NL) is ongeveer twee jaar geleden begonnen met het oogsten van maïs als MKS en er zijn steeds meer klanten die hier gebruik van maken. Er zijn veehouders die een deel van hun maïs willen laten oogsten als MKS, maar er zijn er ook die voor het volledige areaal gaan. Het animo is aan het toenemen omdat MKS heel goed in grasrijke rantsoenen past. Zeker op derogatiebedrijven en in groeizame jaren is er vaak voldoende graskuil op de bedrijven te vinden.

  • Vergeleken met CCM is MKS rustiger in de pens omdat het meer structuur heeft, je kunt dus meer kilo's MKS voeren dan CCM

    Loonbedrijf Hoftijzer, Lochem (NL)
    mks-esselink1.1.jpg

Maand uitstel zaaien vanggewas

Een gevolg van MKS oogsten is dat het vanggewas niet voor 1 oktober gezaaid hoeft te worden en sommige telers ook een uitkomst kan bieden. Er is op zand- en lössgrond een maand uitstel zolang het dan maar om een graangewas gaat. Met de gekartelde schijveneg wordt de stoppel en ook de plant die op het land is achtergebleven, keurig ondergewerkt. In dezelfde werkgang wordt dan de Snelle Lente Rogge gezaaid.

Veehouder Koonstra bespaart op voerkosten met MKS en KWS voederbieten

Een mengkuil MKS van een middenvroeg KWS-maïsras en voederbieten -KWS Feedbeet- helpt de 90 koeien van Pieter Koonstra uit Vinkenbuurt aan 4,71% vet en 3,70% eiwit, bij een gemiddelde productie van 8.800 kilo melk.

"Maïsoogst wordt dit jaar uitdaging"

De oogstsituatie van de maïs staat er dit jaar niet ideaal voor. "Vorig jaar was het heel simpel om de mais voor 1 oktober rijp te oogsten. Dit jaar wordt het echt een uitdaging”, zegt Arjan Lassche, Agro Service Manager bij KWS. In deze aflevering van Boerderij Uitgelicht meer over de maïsoogst van dit jaar.