Politika privatnosti

KWS Srbija d.o.o. (u daljem tekstu takođe označen kao: “KWS”, “mi” ili “nas”) ceni Vaše interesovanje i zahvaljuje se na poseti našem vebsajtu. KWS veoma ozbiljno shvata zaštitu Vaših podataka o ličnosti. Vašim podacima o ličnosti rukujemo poverljivo i u skladu sa zakonskim propisima o zaštiti podataka i Politikom privatnosti koja je data na ovom vebsajtu. U daljem tekstu, naći ćete informacije o tome koje podatke pohranjujemo i kada, kao i kako koristimo te podatke.

1. Rukovalac podacima o ličnosti

Rukovalac podacima, u smislu čl. 4 stav 1 tačka 8) Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Republike Srbije, je KWS Srbija d.o.o., Industrijska 5, Bečej, Srbija

Tel: 00 381 21 215 61 04

e-mail: datenschutz@remove-this.kws.com


2. Svrha i zakonski osnov obrade

a) Informativna poseta našem vebsajtu

U slučaju da ste isključivo informativno na vebsajtu, drugim rečima, ako se ne registrujete ili nam na drugi način ne dostavite svoje podatke, prikupićemo samo podatke o ličnosti koje Vaš pretraživač pošalje našem serveru.

Ukoliko želite da pregledate vebsajt, obradićemo sledeće podatke, koji su nam tehnički neophodni kako bismo mogli da Vam prikažemo sadržaj vebsajta i obezbedimo stabilnost i bezbednost:

  • IP adresa
  • Datum i vreme zahteva
  • Razlika u vremenskoj zoni u odnosu na srednje vreme po Griniču (GMT)
  • Sadržaj zahteva (konkretan sajt)
  • Status pristupa/HTTP kod statusa
  • Količina podataka koja je svaki put preneta
  • Vebsajt s kojeg je zahtev stigao
  • Pretraživač
  • Operativni sistem i njegov interfejs
  • Jezik i verzija softvera pretraživača.

Ove informacije se analiziraju isključivo u statističke svrhe.

Pravni osnov obrade je čl. 12 stav 1 tačka 6) Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Legitimni interes koji nastojimo da ostvarimo jeste pružanje naših onlajn usluga i obezbeđenje bezbednosti podataka.

b) Pružanje personalizovanih usluga

Podaci o ličnosti će se prikupljati za potrebe pružanja personalizovanih usluga ako podelite te podatke s nama, na primer, prilikom registracije za personalizovane usluge, kao što su myKWS ili kako biste nam omogućili da obradimo Vaše upite ili kako bismo mogli da realizujemo ugovor. Prikupljeni podaci o ličnosti obrađuju se prevashodno kako bismo mogli da Vam pružimo usluge i ispunimo Vaše zahteve. Važno nam je da prikupljamo samo podatke koji su apsolutno neophodni (npr. ime i prezime, poštanski broj, adresa, imejl adresa). Podaci koji su obeleženi kao “opcionalni” ili nisu obeleženi kao obavezna polja u formularu za registraciju nisu neophodni za osnovne funkcije personalizovanih usluga; međutim, ako nam ne dostavite ove podatke, to može ograničiti obim usluga.

myKWS je sveobuhvatni informativni servis koji nudi sadržaje o našim proizvodima, i za konkretne kulture i opšteg tipa, naročito one koji se koriste za kukuruz, šećernu repu, pšenicu, ječam, raž i uljanu repicu. Ovde možete naći korisne alatke (npr. alatku za pretraživanje šablona štete u slučaju oboljenja lista, planere za sadnju, TS monitoring za silažni kukuruz) i kalkulatore (npr. koliko semena je potrebno, gustina sadnje). myKWS Vam nudi regionalne informacije koje su prilagođene Vašem regionu uzgoja, npr. o upravljanju semenom, upravljanju nematodama kod uzgoja repe i temperaturama tla i nivoima temperature za kukuruz.

Registracija je potrebna radi pristupa ovom servisu i informacijama.

Pravni osnov za obradu je čl. 12 stav 1 tačka 2) Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

c) Kontaktiranje potrošača

Zatim, mi koristimo i obrađujemo Vaše podatke za kontakt, npr. ime, adresa, broj faksa, imejl adresa ili broj telefona, kako bismo Vam preneli, koristeći metode za komunikaciju koje ste odabrali (poštu, faks, imejl, telefon) o našim proizvodima, uslugama i specijalnim ponudama koje Vam mogu biti od posebnog značaja i kako bismo anketirali potrošače.

Pravni osnov obrade je čl. 12 stav 1 tačke 1) (tj. Vaš pristanak) ili 6) Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (tj. legitimni interes). Legitimni interes koji nastojimo da ostvarimo jeste komunikacija s našim potrošačima.

d) Praćenje

Ovaj vebsajt koristi različite tehnologije da prikupe i sačuvaju podatke za potrebe marketinga i optimizacije. Ovi podaci se mogu koristiti za kreiranje korisničkih profila pod pseudonimom.

Ovaj vebsajt koristi Google Analytics, servis za internet analizu kompanije Google LLC (“Google”). Informacije koje generiše cookie (tj. “kolačić”) kad koristite ovaj vebsajt se, po pravilu, prenose na Google server u SAD i tamo se čuvaju. Kao deo anonimizacije IP adrese, Google najpre skraćuje Vašu IP adresu u državama članicama EU ili drugim zemljama koje su potpisnice Sporazuma o Evropskoj ekonomskoj zoni. Samo u izuzetnim slučajevima se cela IP adresa prenosi na Google server u SAD i onda tamo skraćuje. U ime operatera ovog vebsajta, Google će koristiti ove informacije kako bi procenio Vaše korišćenje vebsajta, kako bi sastavio izveštaje o aktivnostima na vebsajtu i kako bi operateru vebsajta pružao dalje usluge povezane s upotrebom vebsajta i Interneta. IP adresa koju prenosi Vaš pretraživač u kontekstu korišćenja Google Analytics ne kombinuje se s drugim podacima koje poseduje Google.

Pomoću podešavanja u softveru pretraživača možete sprečiti skladištenje cookies (tj. “kolačića”); međutim, napominjemo da, u tom slučaju, možda nećete moći u punoj meri da iskoristite sve funkcije ovog vebsajta.

Možete sprečiti da Google Analytics prikuplja pomenute podatke klikom na sledeći link. Time se unosi “kolačić” za isključenje iz tih usluga koji sprečava buduće prikupljanje Vaših podataka kad posetite ovaj vebsajt.

Isključite prikupljanje podataka od strane Google Analytics na ovom vebsajtu

Više informacije o uslovima korišćenja i zaštiti podataka možete pronaći: https://policies.google.com/terms?hl=sr ili na https://policies.google.com/privacy?hl=sr. Napominjemo da je na ovom vebsajtu Google Analytics proširena kodom “anonymizeIp” kako bi se garantovalo anonimizirano prikupljanje IP adresa (“Maskiranje IP adresa”).

Pravni osnov obrade je čl. 12 stav 1 tačka 6) Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Legitimni interesi koje nastojimo da ostvarimo jesu direktni marketing i unapređenje naših onlajn usluga.

e) Bilten

Imejl biltene ("e-mail newsletters") Vam šaljemo samo ako ste se izričito naručili konkretni bilten ("newsletter") na našem vebsajtu. Ako više ne želite da primate imejl biltene, možete se odjaviti pomoću linka koji je dat na kraju svakog biltena.

Pravni osnov obrade je čl. 12 stav 1 tačka 1) Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (tj. Vaš pristanak).

f) Preporuke na Facebook-u, G+-u, Twitter-u, imejlu i WhatsApp-u

Lako možete podeliti informacije o vebsajtu KWS na Facebook-u, G+-u, Twitter-u, imejlom ili preko WhatsApp-a pomoću relevantnih dodatnih modula ("plugins"). Ovi “Dodatni moduli sa socijalnim obeleživačima” (tj. "social bookmark pligins") su Internet obeleživači pomoću kojih korisnici ove vrste usluga mogu prikupljati linkove i novosti. Na vebsajtu KWS se oni koriste samo kao link ka predmetnim servisima. Tek pošto kliknete na pripadajuću oznaku, prebacujete se na vebsajt odgovarajućeg provajdera, tj. tek se onda Vaše korisničke informacije prenose odgovarajućem provajderu. Informacije o rukovanju Vašim podacima o ličnosti na tim vebsajtovima možete pronaći u izjavama o zaštiti podataka o ličnosti tih provajdera.

3. "Kolačići" (Cookies)

Mi koristimo “kolačiće” na našim vebsajtovima. “Kolačići” su male tekstualne datoteke koje se mogu uneti na Vaš hard drajv kad posetite neki vebsajt. Ove tekstualne datoteke se kreiraju i šalju Vam se preko servera na koji ste se povezali preko Vašeg pretraživača (npr. Internet Explorer, Firefox, Google Chrome). “Kolačići” ne mogu da pokrenu nikakve programe niti da zaraze Vaš računar virusima. Njihova svrha je da ceo Internet servis bude lakši za korišćenje i efikasniji.

Naši vebsajtovi koriste sledeće vrste kolačića. Njihov obim i kako funkcionišu objašnjeni su na sledeći način:

  • Privremeni kolačići (a)
  • Trajni kolačići (b)

a) Privremeni kolačići se automatski brišu kad zatvorite pretraživač. Ovde posebno spadaju kolačići za sesiju. Oni sadrže “Oznaku sesije“ (session ID) pomoću koje se različiti zahtevi koje pošalje Vaš pretraživač mogu dodeliti celoj sesiji. To znači da će se Vaš računar prepoznati kad se vratite na naš vebsajt. Kolačići za sesiju se brišu kad se odjavite ili zatvorite pretraživač.

b) Trajni kolačići se automatski brišu nakon unapred utvrđenog perioda, koji može varirati u zavisnosti od kolačića. Kolačiće možete obrisati u svakom trenutku u podešavanjima bezbednosti Vašeg pretraživača.

c) Podešavanja pretraživača možete podesiti kako god želite i, na primer, možete isključiti opciju za dobijanje kolačića trećih strana ili svih kolačića. Međutim, napominjemo da Vas to može sprečiti da koristite sve funkcije ovog vebsajta.

d) Fleš kolačiće koje koristimo ne registruje Vaš pretraživač, već Vaš fleš dodatni modul ("flash plugin"). Mi koristimo i HTML5 objekte za skladištenje koji se postavljaju na Vaš terminal. Ti objekti čuvaju neophodne podatke bez obzira na pretraživač koji koristite i nemaju datum automatskog isteka. Ako ne želite da se fleš kolačići obrađuju, morate instalirati dodatak za to, npr. “Ghostery” za Mozilla Firefox (https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/ghostery/) ili Adobe-Flash-Killer-Cookie za Google Chrome. Korišćenje HTML5 objekata za skladištenje možete sprečiti i ako pretraživač koristite u privatnom režimu.

4. Primaoci podataka o ličnosti:

Kako bi upravljao vebsajtom i pružao personalizovane usluge, KWS angažuje i zavisna društva iz KWS grupe ili spoljne saradnike koji nam pružaju podršku u obradi porudžbina, vođenju vebsajta, pružanju personalizovanih usluga i pružanju informacija potrošačima. Ova društva mogu koristiti Vaše podatke o ličnosti kako bi izvršili svoje zadatke u naše ime i dužna su da se usaglase s relevantnim propisima o zaštiti podataka. Možete nam tražiti više detalja o zavisnim društvima iz KWS grupe ili spoljnim saradnicima (detalji za kontakt su u tački br. 1).

Prenos podataka o ličnosti državnim institucijama i organima vrši se samo u skladu s obavezujućim nacionalnim zakonskim odredbama ili ako se njihov prenos zahteva u okviru pravnih ili krivičnih postupaka. Ti podaci se ne prenose ni u koje druge svrhe.

5. Iznošenje u treće zemlje

Podatke o ličnosti koje obrađujemo u kontekstu gore opisanih procedura prenosimo i primaocima u smislu čl. 4 stav 1 tačka 10) Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji obrađuju Vaše podatke o ličnosti izvan teritorije Evropske Unije. U tom pogledu, iznošenje i dalja obrada Vaših podataka o ličnosti vrše se i u trećim državama, koje su na listi država za koje je Vlada Republike Srbije utvrdila da obezbeđuju primereni nivo zaštite podata o ličnosti. Možete nam tražiti više informacija o navedenim državama (detalji za kontakt su u tački br. 1).

6. Period čuvanja

Generalno, Vaše podatke skladištimo samo onoliko koliko je neophodno da izvršimo usluge koje ste tražili ili na koje ste pristali. Ukoliko postoji zakonski rok čuvanja, Vaše podatke skladištimo u skladu s tim zakonskim zahtevima.

7. Vaša prava

Vi imate sledeća prava u odnosu na nas u vezi s Vašim podacima o ličnosti pod uslovom da su ispunjeni odgovarajući zakonski zahtevi:

  • Pravo na pristup,
  • Pravo na ispravku i dopunu,
  • Pravo na brisanje,
  • Pravo na ograničenje obrade podataka,
  • Pravo na prenosivost podataka,
  • Pravo na obaveštenje o ispravci ili dopuni Vaših podataka o ličnosti, ograničenju obrade i povredi podataka o ličnosti,
  • Pravo na informisanost da li je davanje podataka o ličnosti zakonska ili ugovorna obaveza ili je davanje podataka neophodan uslov za zaključenje ugovora, kao i o tome da li lice na koje se podaci odnose ima obavezu da da podatke o svojoj ličnosti i o mogućim posledicama te obrade po lice na koje se ti podaci odnose

Pravo na prigovor

Pojedinačno pravo na prigovor

Vi imate pravo da se u bilo kom trenutku podnesete prigovor, po osnovu koji se odnosi na Vašu konkretnu situaciju, obradi podatka o ličnosti koji se odnose na Vas na osnovu čl. 12 (1) 6) Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (tj. legitimni interes), uključujući i profilisanje na osnovu tih odredbi. U tom slučaju više ne obrađujemo podatke o ličnosti u te svrhe osim u slučaju da možemo da dokažemo uverljiv legitiman osnov za obradu koji pretežu nad Vašim interesima, pravima i slobodama ili ako obrada služi za podnošenje, ostvarivanje ili odbranu pravnog zahteva.

Pravo na prigovor obradi za potrebe direktnog marketinga

U nekim slučajevima Vaše podatke obrađujemo radi direktnog marketinga. U svakom trenutku imate pravo da podnesete prigovor na obradu Vaših podataka o ličnosti u te svrhe. Ovo se odnosi na profilisanje u meri u kojoj je isto povezano s tim direktnim marketingom. Ako prigovorite obradi za potrebe direktnog marketinga, Vaši podaci o ličnosti se više neće obrađivati u te svrhe.

  • Opoziv pristanka: Ako ste pristali na obradu podataka o ličnosti (uključujući za svrhe direktnog marketinga), možete opozvati pristanak u svakom trenutku, to povlačenje ima buduće dejstvo. To neće uticati na zakonitost obrade podataka o ličnosti dok niste pozvali Vaš pristanak na obradu.
  • Ne koristimo automatizovane donošenje odluka, uključujući i profilisanje, na način predviđen Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Ako želite iskoristite navedena prava, obratite nam se pomoću gore navedenih kontakt podataka.

Takođe imate i pravo da podnesete pritužbu nadzornom organu za zaštitu podataka o ličnosti, ako je, po Vašem mišljenju, obrada Vaših podataka o ličnosti nezakonita. U Srbiji, možete podneti pritužbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštiti podataka o ličnosti Republike Srbije, Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd, Srbija, email: office@remove-this.poverenik.rs .

8. Eksterni linkovi

Naš onlajn servis povremeno sadrži linkove koji vode na vebsajtove trećih lica. Ukoliko to nije lako uočljivo, naznačićemo da se radi o eksternom linku. KWS nema uticaja na sadržaj ili formu vebsajtova eksternih provajdera. Stoga, ova Politika privatnosti nije relevantna na tim linkovima.

9. Izmene Politike privatnosti

Zadržavamo pravo na izmenu ove Politike privatnosti s vremena na vreme. U tom pogledu, molimo Vas da pogledate važeću verziju naše Politike privatnosti.

[23.01.2020]