Дослідження Rye-SaFe доводить: нові стратегії годування покращують здоров’я тварин

Вольде, 16.07.2020

Жито знову набирає популярності в багатьох регіонах Європи: місцева культура може рости на ґрунтах, що мають менше поживних речовин у складі, вимагає меншої кількості добрив, ніж, наприклад, пшениця, має меншу потребу в воді, та й загалом має гарні показники росту. Завдяки цим якостям, жито робить важливий внесок у сталий розвиток сільського господарства.

Нещодавні дослідження показали, що годування свиней кормом з високим вмістом жита має позитивний вплив на їх здоров'я. Тому Федеральне міністерство продовольства і сільського господарства Німеччини (BMEL) започаткувало і, таким чином, затвердило проект Rye-SaFe. Мета проекту – з'ясувати, чи можна знизити ризик зараження сальмонельозом у свиноматок і поросят шляхом годування кормом з високим вмістом жита. KWS бере участь в дослідницькому проекті як представник галузі разом з тваринницьким кооперативом Viehvermarktung Walsrode в якості партнера по проекту; іншими підприємствами Німецької асоціації Райффайзен; Фондом Ганноверського університету ветеринарної медицини; та іншими партнерами по проекту1.

KWS вже задіяна в якості галузевого партнера в проекті 6-R2, що фінансується BMEL. Серед іншого, в рамках цього проекту вивчається також зв'язок між більш високим вмістом жита в кормах і зменшенням випадків зараження сальмонельозом. Дослідження проводяться на свинофермах. «На додаток до дослідницького проекту ми провели унікальне польове дослідження, в якому взяли участь понад 117 000 свиней на 11 фермах», – пояснює Віллі Беренс з Viehvermarktung Walsrode. «Зараження сальмонелою серед тварин вдалося знизити на дві третини – без будь-яких ліків, лише шляхом зміни корму». Проект 6-R2 надає науковий доказ цього результату. Rye-SaFe розпочне роботу якнайшвидше і вивчить, як можна знизити зараження сальмонелою шляхом застосування нових підходів до годування ще до того, як свині будуть переведені на відгодівельні ферми. «Ми виявили, що багато поросят вже заражені сальмонелою, коли їх доставляють на ферми. Тому ми повинні спочатку подбати про зниження ризику зараження свиноматок, а потім, відповідно, і поросят», – говорить Беренс. Якщо менше тварин зазнають впливу збудника сальмонели, це означатиме, що тварини більш здорові, і необхідно буде використовувати менше антибіотиків. Це також позитивно вплине на якість і безпеку харчових продуктів, оскільки сальмонела може передаватися від тварин до людини. «Якщо ми зможемо поліпшити здоров’я тварин, зменшити кількість ліків і підвищити безпеку продуктів – і все це лише завдяки новій стратегії годування, від цього виграють всі сторони», – стверджує Беренс. Проект Rye-SaFe також доповнюється масштабними польовими дослідженнями за участю більше 3000 свиноматок, що забезпечує дослідницький проект практичними даними. Поєднання такого проекту як Rye-SaFe з польовими дослідженнями стало можливим тільки завдяки тісній співпраці між тваринницьким кооперативом Viehvermarktung Walsrode і насіннєвою компанією KWS.

Сучасні гібридні сорти жита для безпечного годування тварин

Той факт, що жито тепер можна без вагань використовувати в кормах для тварин, пояснюється сучасними гібридними сортами жита з технологією PollenPlus® – розробкою компанії KWS. «Жито завжди було вельми вразливим до ріжків пурпурових – грибка, що є небезпечним як для здоров'я людини, так і для тварин», – пояснює доктор Андреас фон Фельде, який очолює проекти по годівлі тварин у KWS. Через відкриті квітки жита, спори ріжків можуть легше потрапляти до них. В сучасних сортах покращене утворення пилку, більш швидке запилення і швидке закриття оболонки зерна допомагають значно знизити ризик зараження спорами ріжок. KWS інтегрувала ці властивості рослин в нові сорти жита шляхом класичної селекції. Як стверджує фон Фельде: «Ріжки можуть значно вплинути на продуктивність тварин, особливо у свиней. Завдяки селекційним досягненням нам вдалося вивести нові гібридні сорти жита з технологією PollenPlus®, що практично не зазнають впливу ріжок».

1: Фонд Ганноверського університету ветеринарної медицини (координатор проекту); представлений проф. Крістіаном Вісшером; Ростоцький університет (Росток), представлений проф. Петрою Вольф; Інститут екологічних технологій та енергетики при Гамбурзькому технічному університеті, представлений проф. Мартіном Кальшмітом; компанія AniCon Labor GmbH

2: Абревіатура «6-R» походить від назви проекту «Регіональне відродження жита і ріпаку для зниження проблем в рослинництві і тваринництві за рахунок переоцінки складових речовин і їх цільового використання для підтримки охорони навколишнього середовища, захисту тварин і споживачів».

Про KWS *

KWS є однією з провідних селекційних компаній в світі. Її представництва в 70 країнах світу налічують 5 500 співробітників, завдяки чому в 2018/2019 фінансовому році чистий оборот компанії склав 1,1 млрд євро, а прибуток до сплати відсотків і податків (EBIT) – 150 млн євро. Понад 160 років компанія залишається незалежним сімейним підприємством. Основна увага приділяється селекції культурних рослин, а також виробництву та продажу кукурудзи, цукрових буряків, зернових культур, ріпаку, соняшника та насіння овочів. KWS застосовує найсучасніші методи селекції рослин для підвищення врожайності і подальшого зміцнення стійкості рослин до хвороб, шкідників і абіотичних стресів. Для досягнення цієї мети компанія інвестувала близько 200 мільйонів євро в науково-дослідницькі проекти та розробки в минулому фінансовому році.

* Всі дані наведені без урахування компаній, які обліковуються за методом участі в капіталі: AGRELIANT GENETICS LLC, AGRELIANT GENETICS INC. та KENFENG – KWS SEEDS CO., LTD.

Слідкуйте за нами у Twitter®.