KWS успішно завершує 2022/2023 фінансовий рік і перевищує прогноз продажів і прибутку – очікується подальше зростання

Айнбек, 27 вересня 2023 року

• Чисті продажі зросли на 18% до 1,82 млрд євро (1,54) млрд євро завдяки органічному зростанню
  • Різке покращення ключових показників операційного доходу: EBITDA: +26% до 318,2 (252,5) млн євро, EBIT: +44% до 222,8 (155,4) млн євро;Прибуток на акцію: +18% до 3,85 євро (3,27)
  • Вільний грошовий потік збільшується до 44,5 (9,5) млн євро
    Дивіденди* підвищено до 0,90 євро (0,80) на акцію
    *Запропоновані дивіденди

«Ми дуже успішно завершили 2022/2023 фінансовий рік із сильним двозначним зростанням чистих продажів і доходів. Ми динамічно зростали у всіх підрозділах у складних умовах і явно покращили нашу прибутковість», — зазначила Єва Кінлі, фінансовий директор компанії KWS. «Потреба у переході до більш сталого сільського господарства відкриває нам великі можливості для руху вперед. Завдяки нашим високопродуктивним і маловитратним гібридам ми робимо конкретний внесок у сталий розвиток і в той же час використовуємо подальший потенціал зростання компанії KWS у середньостроковій та довгостроковій перспективі».

Показники бізнесу у 2022/2023 МР

Чисті продажі групи компаній KWS Group у 2022/2023 фінансовому році різко зросли на 18% до 1 819,8 (1 539,9) млн євро. Курсові зміни мали лише незначний вплив на цей показник у розмірі –1,1%. Усі підрозділи бізнесу сприяли бурхливому зростанню чистих продажів. Операційний прибуток (EBIT) значно зріс на 44% до 222,8 (155,1) млн євро, тоді як рентабельність EBIT також різко покращилася до 12,2% (10,1%) і, таким чином, перевищила прогноз компанії KWS (з 11% до 12%). Прибуток на акцію зріс на 18% до 3,85 євро (3,27). Вільний грошовий потік збільшився до 44,5 (9,5) млн євро.

Огляд основних показників

У млн євро Фінансовий рік 2022/2023 Фінансовий рік 2021/2022 +/-
Оборот 1 819,8 1 539,9 18.2%
EBITDA 318,2 252,5 26.1 %
EBIT 222,8 155,4 43.6 %
Чисті фінансові прибутки/витрати –47,1 –16,9
Прибуток до оподаткування 175,7 138,1 27.2 %
Оподаткування на прибуток 48,7 30,4 60.3 %
Чистий прибуток 127,0 107,8 17.8 %
Прибуток на акцію (у євро) 3,85 3,27 17.8 %

Результати діяльності бізнес-підрозділів

Чисті продажі у Підрозділі Кукурудзи різко зросли на 11,9% до 1 046,8 (935,4) млн євро, зокрема внаслідок підвищення цін реалізації на основних ринках Бразилії та Європи. Однак дохід підрозділу впав до €45,8 (57,2) млн. Це було пов'язано з негативним внеском у прибуток від спільних підприємств у Північній Америці та Китаї, тоді як у Європі та Бразилії прибуток зріс. Рентабельність EBIT сегмента відповідно впала з 6,1% до 4,4%.

Чисті продажі у Підрозділі Цукрових Буряків різко зросли на 21,7% до 716,3 (588,4) млн євро. Значне розширення бізнесу пояснюється успіхом на ринку інноваційних гібридів селекції KWS (КОНВІЗО® СМАРТ і CR+). Дохід сегмента склав 253,4 (195,0) млн євро завдяки позитивній тенденції чистих продажів і також значно перевищив показник попереднього року. Рентабельність обороту підрозділу цукрових буряків покращилася до 35,4% (33,1%).

Чисті продажі у Підрозділі Зернових зросли на 19,1% до 257,8 (216,4) млн євро, головним чином завдяки активному зростанню цін на ріпак, пшеницю та жито. Дохід сегмента різко зріс до 40,1 млн євро (29,5) млн євро на тлі значного зростання чистих продажів і більш вигідного асортименту продукції, тоді як рентабельність EBIT покращилася до 15,6% (13,6%).

Чисті продажі у Підрозділі Овочевих зросли на 21,5% до 66,0 (54,3) млн євро. Зростання в основному пов'язане з більш сильним бізнесом з виробництва насіння шпинату та квасолі. Виручка підрозділу зросла до –11,8 (–18,5) млн євро завдяки позитивному обороту та зниженню ефекту від розподілу закупівельних цін у рамках придбання компаній. Доходи сегменту враховують значні заплановані витрати на науково-дослідну роботу для створення селекційних програм нових гібридів овочів.

Чистий обсяг продажів у Корпоративному Підрозділі склав 8,3 (8,3) млн євро. В основному вони генеруються з господарств компанії KWS. Оскільки всі міжсегментні витрати на основні функції групи компаній KWS і витрати на дослідження, які не можуть бути розподілені між підрозділами, покладаються на корпоративний підрозділ, його дохід, як правило, негативний. Дохід підрозділу різко знизився до –115,3 (–97,7) млн євро через збільшення витрат на дослідження та адміністрування.

Прогноз на 2023/2024 фінансовий рік

Група компаній KWS розраховує збільшити чисті продажі на 3-5% (на порівняльній основі, без урахування впливу обмінного курсу та портфеля) та досягти рентабельності EBIT на рівні від 11% до 13%. Очікується, що інтенсивність науково-дослідної роботи буде у діапазоні від 18% до 19%.

Заплановане привласнення прибутку: Збільшення дивідендів до 0,90 євро (0,80) на акцію

З огляду на позитивні результати діяльності компанії, Виконавча та Наглядова ради запропонують на щорічних зборах акціонерів 13 грудня 2023 року дивіденди в розмірі 0,90 євро (0,80) на акцію за 2022/2023 фінансовий рік. Таким чином, 29,7 (26,4) млн євро буде розподілено між акціонерами KWS SAAT SE & Co. KGaA. Це відповідало б коефіцієнту виплати дивідендів у розмірі 23,4% (24,5%), що знову ж таки відповідає орієнтованій на прибуток політиці групи компаній KWS Group щодо виплати дивідендів у розмірі від 20% до 25% від чистого прибутку.

Продовжено контракти з членами Виконавчої ради Євою Кінлі (фінансовим директором) та Пітером Хофманном

Наглядова рада персонально відповідального партнера (KWS SE) здійснила довгострокове продовження контракту з фінансовим директором Євою Кінлі (56 років) до червня 2029 року. Контракт 63-річного Пітера Хофманна продовжено на 15 місяців. Термін дії обох контрактів мав закінчитися 30 червня 2024 року.

«Продовженням контракту з Євою Кінлі Наглядова рада підтверджує свій високий рівень задоволеності фінансовим директором і розраховує на спадкоємність у Виконавчій раді, щоб успішно підтримати розпочату трансформацію компанії KWS. Зокрема, з метою подальшого розвитку овочевого бізнесу ми звернулися до Пітера Хофманна з проханням продовжити контракт до вересня 2025 року», – заявив Філіп фон дем Бусше, голова Наглядової ради. «Ми з нетерпінням чекаємо продовження нашої успішної співпраці на благо компанії KWS».

Єва Кінлі є членом Виконавчої ради з 2013 року та відповідає за фінанси та закупівлі, контролінг, Глобальний центр транзакцій, юридичні послуги та інтелектуальну власність, інформаційні технології, управління, етичну політику та управління ризиками, а також акселератор цифрових інновацій KWS.

Пітер Хофманн був призначений членом Виконавчої ради у 2014 році та відповідає за такі підрозділи компанії: Цукрові буряки, Овочі та зернові, Ріпак, Спеціальні культури та органічне насіння, – а також за глобальний маркетинг та комунікації.

Щорічна прес-конференція/телефонна конференція для аналітиків та інвесторів

Щорічна прес-конференція з доктором Феліксом Бюхтінгом (речником Виконавчої ради) та Євою Кінлі (фінансовим директором) відбулася 27 вересня у Франкфурті/Майні з нагоди публікації фінансової звітності за 2022/2023 роки.

Річний звіт 2022/2023 (PDF), а також Річний онлайн-звіт 2022/2023 доступні за посиланням Investor relations - Corporate - KWS SAAT SE & Co. KGaA.

Про KWS**

KWS – одна з найбільших селекційних компаній, яка входить в п’ятірку світових лідерів з виробництва насіння. У 2020/21 фінансовому році понад 6000 співробітників в 70 країнах досягли чистого обсягу продажів у розмірі 1,3 млрд євро. KWS, компанія з сімейними цінностями, незалежно працює на ринку понад 165 років. Вона спеціалізується на селекції та виробництві та продажу насіння кукурудзи, цукрових буряків, зернових культур, ріпаку та соняшнику та овочевих культур. KWS використовує провідні методи селекції для підвищення врожайності, та покращення стійкості до хвороб, шкідників та абіотичного стресу. З цією метою в 2019/2020 фінансовому році компанія інвестувала в наукові дослідження понад 250 млн євро.

**У наведених цифрах не враховані показники наступних компаній: AGRELIANT GENETICS LLC., AGRELIANT GENETICS INC. та KENFENG – KWS SEEDS CO., LTD.