Зовнішнє дослідження сталого розвитку KWS підтверджує відмінний баланс CO2 гібридного жита виробництва KWS

Айбек, 10 травня 2023 р.

«Європейський зелений курс та європейська стратегія «Від лану до столу» встановлюють чіткі цілі для сталого розвитку сільського господарства в Європі, в тому числі й мету скорочення викидів шкідливих парникових газів. З огляду на це, компанія KWS замовила дослідження сталого розвитку1 для вивчення впливу різних сортів зернових культур на навколишнє середовище. Результат дослідження: на тонну врожаю гібридне жито виробляє близько 70 кілограмів CO2 – тобто приблизно на 20 відсотків менше, ніж, наприклад, пшениця або ячмінь. Таким чином, вирощування гібридного жита може зробити важливий внесок у досягнення європейських цілей сталого розвитку.

«Гібридне жито потребує набагато менше води, ніж інші зернові культури, і значно менше добрив та пестицидів, оскільки воно, як правило, демонструє дуже хорошу життєздатність», – говорить Юрген Ляйцке, який очолює бізнес-підрозділ зернових культур в компанії KWS. «Дослідження підтверджує ці позитивні характеристики та демонструє важливість розширення посівних площ для вирощування жита з метою підвищення сталого розвитку сільського господарства». Blonk Consultants, світова компанія та міжнародний лідер у вивченні оцінок життєвого циклу продуктів харчування, провела дослідження сталого розвитку, в якому проаналізувала та порівняла дані щодо вирощування гібридного жита, пшениці, ячменю та популяційного жита по всій Німеччині з 2018 по 2021 рік. У дослідженні використовувалися різні параметри для вимірювання відповідних балансів CO2: частота обробітку ґрунту, необхідна кількість насіння та його обробка, норми внесення пестицидів і добрив, а також характеристики врожаю (кількість і якість).

Гібридне жито має найкращий вплив на довкілля, є корисним для харчування людей і добре підходить для використання в якості корму для тварин. Втім, регіональне виробництво продуктів харчування та кормів без необхідності долати великі відстані під час транспортування покращує баланс CO2 для всіх зернових культур. «KWS має широкий асортимент насіння для різних культур», – пояснює доктор Петер Хофманн, член Правління KWS, відповідальний за бізнес-підрозділ зернових культур, і додає: «Дослідження демонструє, що наша стратегічна орієнтація, зокрема, на просування вперед у розробці високоякісних гібридних сортів жита, є правильною, оскільки розширення посівних площ для вирощування жита наближає сільське господарство ще на крок до реалізації цілей Зеленого курсу».

Ще одним цікавим моментом є те, що баланс CO2 жита значно покращився саме завдяки прогресу, досягнутому в царині селекції рослин. Це підтверджується дослідженням Інституту Юліуса Кюна (JKI)2, в якому повідомляється, що вуглецевий слід сучасних сортів пшениці та жита на 13-23% нижчий, ніж у сортів, представлених на ринку в 1980-х роках. «Наша багаторічна селекційна робота сприяла підвищенню продуктивності, ефективності та здоров'я сучасних гібридних сортів жита, які ми пропонуємо», – говорить Хофманн.

Мінімізація використання ресурсів та розширення різноманітності культур і сортів є складовою «Цілей сталого розвитку 2030» компанії KWS – ініціативи, започаткованої компанією для встановлення амбітних, вимірюваних цілей для надання рішень, спрямованих на досягнення сталого розвитку сільського господарства. Це дослідження висвітлює саме ці підходи і дає зрозуміти, що селекція рослин є ключовим фактором у вирішенні таких майбутніх проблем, як зміна клімату, зростання населення, збереження природних ресурсів і скорочення використання пестицидів, а також підкреслює важливу роль, яку жито може відіграти у досягненні цих цілей.

1 Дані доступні на сайті інституту Global Feed LCA Institute (gfli) www.globalfeedlca.org

2 Прогрес у селекції зменшує вуглецевий слід пшениці та жита: https://urlz.fr/l8KN

Зображення для преси: гібрид жита виробництва KWS

Автор зображення: KWS

Джерело зображення: дозвіл на використання з посиланням на джерело для редакційних статей про KWS. Розголошення комерційної інформації третім особам заборонено.

Про KWS*

KWS – одна з найбільших селекційних компаній, яка входить в п’ятірку світових лідерів з виробництва насіння. У 2020/21 фінансовому році понад 6000 співробітників в 70 країнах досягли чистого обсягу продажів у розмірі 1,3 млрд євро. KWS, компанія з сімейними цінностями, незалежно працює на ринку понад 165 років. Вона спеціалізується на селекції та виробництві та продажу насіння кукурудзи, цукрових буряків, зернових культур, ріпаку та соняшнику та овочевих культур. KWS використовує провідні методи селекції для підвищення врожайності, та покращення стійкості до хвороб, шкідників та абіотичного стресу. З цією метою в 2019/2020 фінансовому році компанія інвестувала в наукові дослідження понад 250 млн євро.

В Україні насінництво, маркетинг та агросервіс здійснює ТОВ «КВС-УКРАЇНА» – 100% дочірнє підприємство KWS SAAT SE & Co. KGaA.

* У наведених цифрах не враховані показники наступних компаній: AGRELIANT GENETICS LLC., AGRELIANT GENETICS INC. та KENFENG – KWS SEEDS CO., LTD.

Для отримання додаткової інформації, будь-ласка, перейдіть за адресою www.kws.com. Слідкуйте за нами в Twitter®.