KWS публікує результати за перший квартал 2023/2024 фінансового року та підтверджує прогнози

Айнбек, 09 листопада 2023 року

• Продажі склали 267,7 (266,3) млн євро на рівні попереднього року
  • Відчутне зростання продажів під час осіннього посіву у Європі
  • Показники прибутку від'ємні, що є стандартним для цього звітного періоду
  • Підтверджено прогнози на 2023/2024 фінансовий рік

«Для нас бізнес озимих культур в Європі особливо важливий у першому кварталі фінансового року. Завдяки нашому потужному портфоліо ми змогли досягти суттєвого зростання, особливо у сегменті ріпаку», – прокоментувала Єва Кінлі, фінансовий директор компанії KWS. «Незважаючи на кліматичні та геополітичні виклики, ми впевнено дивимося вперед та підтверджуємо наші прогнози на поточний фінансовий рік».

Результати діяльності компанії у першому кварталі (Q1) 2023/2024 фінансового року

Виручка від продажів групи компаній KWS Group зросла на 0,5% за перші три місяці 2023/2024 фінансового року і досягла показника 267,7 (266,3) млн євро. Загалом зміни обмінних курсів валют мали незначний вплив на продажі. Показники операційного прибутку групи компаній KWS Group у першому кварталі, як правило, негативні. Показник EBITDA склав 21,3 (–7,1) млн євро, а EBIT – 48,3 (–33,1) млн євро. Вищий валовий прибуток був компенсований запланованим збільшенням витрат на науково-дослідну діяльність, продаж та адміністрування. Фінансовий результат на рівні €–28,4 (–29,8) млн євро залишився на рівні попереднього року. Податки на прибуток становили €–21,5 (–16,7) млн. Це призвело до показника чистого прибутку після оподаткування у розмірі 55,3 (–46,2) млн євро або –1,67 (–1,40 євро) на акцію. Показник вільного грошового потоку знизився до €–122,4 (–72,0) млн, головним чином за рахунок зростання операційного прибутку та нарощування оборотного капіталу у ході запланованого розширення бізнесу.

Огляд основних показників

У млн євро Перший квартал (Q1) 2023/2024 Перший квартал (Q1) 2022/2023 +/-
Чисті продажі 267,7 266,3 0.5%
EBITDA -21,3 -7,1 >-100%
EBIT -48,3 -33,1 -45.9%
Чисті фінансові прибутки/витрати –28,4 –28,9 4.5%
Прибуток до оподаткування -76,8 -62,9 -22.0%
Оподаткування на прибуток -21,5 -16,7 -28.9%
Чистий прибуток після оподаткування -55,3 -46,2 -19.6%
Прибуток на акцію (у євро) -1,67 -1,40 -19.6%

Результати діяльності бізнес-підрозділів

Показник чистих продажів у Підрозділі Кукурудзи у першому кварталі 2023/2024 фінансового року зменшився приблизно на 16% до 68,9 (82,1) млн євро. В основному це було пов'язано зі зниженням попиту у літній сезон у Бразилії, на який припадає низька частка від загального річного обсягу чистих продажів. У регіонах Європи та Північної Америки у звітному кварталі показники чистих продажів не були значними через сезонні причини. Оскільки до третього кварталу (січень-березень) у підрозділі традиційно не формується основної частки річних чистих продажів, прибуток підрозділу на перший квартал був від'ємним і склав 62,3 (-46,5) млн євро.

Показник чистих продажів у Підрозділі Цукрових Буряків, який демонструє загалом низькі обсяги продажів у першому кварталі через сезонні причини, збільшився до 24,2 (20,1) млн євро у звітному кварталі. Це зростання в основному пов'язане з більш ранніми поставками насіння у порівнянні з попереднім роком. Дохід підрозділу склав €–35,1 (–34,4) млн євро, що відповідає рівню попереднього року.

Показник чистих продажів Підрозділу Зернових Культур зросли приблизно на 5% порівняно з аналогічним періодом минулого року у звітному кварталі до 163,1 (155,7) млн євро – для порівняння* зростання становило близько 9%. Збільшення показника чистих продажів в основному пов'язане зі збільшенням попиту та вищими цінами продажу насіння ріпаку (+9,9 млн євро або +16%). Наше портфоліо продуктів знову показало вражаючі результати під час порівняння гібридів та стортів на різних ринках світу. Тим часом діяльність підрозділу з виробництва насіння жита продемонструвала зниження показника на 3,4 млн євро у першому кварталі через сезонні коливання (–4% порівняно з попереднім роком). Чисті продажі від інших видів діяльності у підрозділі залишились на рівні попереднього року. Дохід підрозділу зріс до 71,5 (62,3) млн євро завдяки успішним результатам діяльності.

Показник чистих продажів Підрозділу Овочевих Культур зріс приблизно на 6% до 11,6 (10,9) млн євро, в основному завдяки збільшенню продажів насіння шпинату у Північній Америці. Дохід підрозділу впав до €–6,4 (–2,6) млн, зокрема через збільшення запланованих витрат на розширення селекції овочевих культур.

Показник чистих продажів Корпоративного Підрозділу склав 1,9 (1,5) млн євро. Переважно його створюють фермерські господарства KWS. Оскільки всі витрати за підрозділами на центральні функції групи KWS та витрати на дослідницьку роботу, які не можуть бути розподілені між підрозділами, відносяться до корпоративного підрозділу, його дохід, як правило, є від’ємним. Дохід підроздліу становив –32,7 млн євро і, таким чином, знизився порівняно з показником попереднього року (–30,7 млн євро), зокрема через заплановане збільшення адміністративних витрат та витрат на дослідження.

Підтверджено прогноз групи компаній KWS Group на 2023/2024 фінансовий рік

Що стосується групи компаній KWS Group, Виконавча Рада, як і раніше, очікує зростання продажів на рівні від 3 до 5% (на порівняльній основі, без урахування впливу валютних курсів та змін у портфоліо) з рентабельністю EBIT від 11 до 13%. Квота на науково-дослідну діяльність очікується у діапазоні від 18 до 19%.

* без урахування курсових різниць та змін у портфоліо

Про компанію KWS

Компанія KWS є однією з провідних світових селекційних компаній. Понад 5 000 співробітників* у понад 70 країнах сформували чистий прибуток у розмірі близько 1,8 мільярда євро у 2022/2023 фінансовому році. Компанія з традиціями сімейної власності, KWS працює незалежно вже понад 165 років і спеціалізується на селекції рослин, виробництві та продажу насіння кукурудзи, цукрових буряків, зернових, овочів, ріпаку та соняшнику. Компанія KWS використовує передові методи селекції рослин для постійного підвищення врожайності аграріїв та стійкості рослин до хвороб, шкідників та абіотичного стресу. З цією метою минулого фінансового року компанія інвестувала понад 300 мільйонів євро у дослідження та розробки.

*Без урахування сезонних працівників.

Для отримання додаткової інформації, будь-ласка, перейдіть за адресою www.kws.com. Слідкуйте за нами в Twitter®.